Dumlefluff

Många har frågat efter receptet på dumlefluffen som jag har gjort i några tårtor och tänkte att jag skulle dela med mig utav det nu.
 
Ingredienser:
180g Dumlekolor
3dl grädde
 
Dela kolorna i lite mindre bitar. Värm grädden, men den får inte koka för då kan det bli svårt att vispa upp det till en fluff den. När grädden är varm nog blanda ner kolorna och vispa tills de har smält. Låt blandingen svalna och ställ in i kylskåpet i minst 5timmar (jag har ibland ställt in blandingen i frysen ca 45 minuter om jag har haft bråttom och tycker att det har fungerat bra så länge den har svalnat helt). När blandningen är helt sval är det bara att vispa upp den till den konsisten man vill att den ska ha. Superenkelt! :)
 
 
Den är väldigt god som tårtfyllning, topping på cupcakes eller spritsad över kladdkaka. Om du har någon fundering är det bara att fråga på!
 

Min första bröllopstårta!

I lördags gjorde jag min allra första bröllopstårta. Gissa om jag var nervös? Bröllop är ju något man förhoppningsvis bara är med om en gång och då vill man ju att allt ska vara på topp.
 
Önskemålen ifrån brudparet var en lite rockigare men ändå klassisk tårta som skulle räcka till ca 35 personer och då valde jag att göra en vit grund med vinröda rosor, svarta kanter och 3 våningar. Tårtorna fyllde jag med ett lager av chokladmousse och ett med vaniljkräm som jag lade skivade jordgubbar ovanpå.
 
Här har ni resultatet:
 
Vad jag hörde och vad de sa så blev de väldigt nöjda. Den smakade bra och jag med överröst med underbara kommentarer om hur god och fin den var. Jag lyftes och samtidigt sänktes, nervositeten hade tagit överhand och höll på att gå under där ett tag. Kommer man lära sig att ta åt sig utav de underbara kommentarerna man får? Jag är tveksam. Men jag kan lova, även om jag var så nervös att jag inte visste vart jag skulle ta vägen så var det något utav det roligaste jag gjort. Bara det att jag fick äran att göra den gör mig alldeles knäpp i huvudet.  

Recept på tårtbotten

Det här receptet använder jag alltid när jag gör tårtbottnar nu, förr använde jag "lika delar" men tycker att detta är mycket bättre.
 
5 medelstora ägg
3dl socker
1.5dl vetemjöl
1.5dl potatismjöl
1-2tsk bakpulver (jag använder alltid 1 och 1/4tsk)
 
Börja med att sätta ugnen på 175grader. Vispa ägg och socker tills det är vitt och pösigt (detta gör du enklast med en hushållsassistent då det ska vispas en bra stund). Ha ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke och blanda väl. Vänd sedan ner mjölblandningen försiktigt i äggsmeten.
 
Smöra en form och klipp till bakplåtspapper lite högre än kanten på formen, fäst den sedan runt kanten (detta gör du för att bottnen blir högre än kanten och kan åka över kanten utan pappret), smöra och mjöla pappret. Häll sedan i smeten och grädda i nedre delen utav ugnen ca40-60minuter. Känn med en sticka, är den klibbfri är den färdig.
 
 
För en rund 16cm form halverar jag receptet.
För en 22-24cm är en sats perfekt.
För en rund 30cm form gör jag en och en halv sats.
Här kan ni se hur jag menade med bakplåtspappret. 
 
Lycka till! :)

Happy birthday Ian!

Jag verkligen suger på det här med att uppdatera mina bloggar. Men tårtor har i alla fall bakats då min gudson har fyllt år (fyllde idag), de två första tårtorna var till första kalaset i lördags och den sista var till idag. 
När jag fyllde år så gjorde jag en sån här våningstårta och den såg Sofia och vill ha en sån nu när Ian fyllde år. Den var fylld med grädde, vaniljkräm och hallonsylt. Spacklad med smörkräm.
Sofia hade önskemål om att det skulle ha något med fotboll att göra. Så då fick det bli en fotboll med Barcelonas färger eftersom Ian älskar Barcelona. Denna var fylld med dumlefluff och vit chokladmousse. Spacklad med smörkräm.
Den tredje tårtan var önskemålet fotboll och något med Barcelona, då kom jag på denna. Den var fylld med dumlefluff och vit chokladmousse. Spacklad med grädde.
 
Alla tårtor är täckta och dekorerade med marsipan.

RSS 2.0